De eerste esoccer competitie van Rotterdam gaat van start. Vrijdag 9 februari is voetbalvereniging TransvaliaZW het decor voor de eerste ‘qualifier’ van de 010 esoccer League.

Aan de competitie, georganiseerd door Esports House 010 in samenwerking met Rotterdam Sportsupport, doen zes Rotterdamse voetbalclubs mee. Behalve TransvaliaZW, zijn dat Spartaan’20, Blijdorp, Overmaas, XerxesDZB en VOC.

Komende weken worden bij de zes clubs de kwalificatiewedstrijden gespeeld. Uit elk van de leeftijdscategorieën (jeugd onder 19/17/15/13) selecteert de club een team, bestaande uit twee spelers en een coach. Deze 24 teams spelen vanaf 11 maart mee in de competitieronde, zowel uit als thuis. De nummers één en twee strijden tijdens de Grande Finale op 10 juni in Esports House 010 om de kampioenstitel.

Het idee voor deze amateur FIFA-competitie is ontwikkeld door Esports House 010 om de clubs een extra middel te geven om jeugd te binden aan de club. Door het aanbieden van extra activiteiten in hun interessesfeer kan je het verenigingsaanbod aantrekkelijker maken.

Esports

Esports maakt de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door en breekt los van de stigma’s die er omheen hangen. Naast casual gamen wordt esports steeds meer gezien als echte sport en in de komende jaren zal het zeker ook erkenning krijgen als sport.

Rotterdam

Vanuit Citylab 010 en de dienst Sport en Cultuur van de gemeente Rotterdam is een subsidie verleend om te kijken hoe Rotterdam dé ‘Esportsstad’ van Nederland kan worden maar ook hoe Esports maatschappelijk ingezet kan worden om jongeren te bereiken.

Tijdens de aankomende voetbalwinterstop organiseert het Esports House 010 in samenwerking met Rotterdam Sportsupport de 010 Esoccer League, ofwel de Rotterdamse voetbalclub FIFA18 competitie. Zes Rotterdamse amateurverenigingen, te weten Spartaan ’20, Blijdorp, Overmaas, XerxesDZB, VOC en TransvaliaZW, gaan het in deze competitie tegen elkaar opnemen.

De competitie bestaat uit een Club Qualifier waarin de beste Clubteams per leeftijdscategorie worden geselecteerd. Vervolgens worden er wedstrijden uit- en thuiswedstrijden bij de deelnemende verenigingen gespeeld. Per leeftijdscategorie spelen de clubteams tegen elkaar om de eerste plek in hun rank. Vervolgens spelen ze in de Grand Final in het eSports House 010 om de titel “Best of 010”.

Lees verder

De serie competities in computerspelen die sinds kort worden afgewerkt in de ‘gamehal’ in de voormalige gaskoepels in Rotterdam-Feijenoord, wordt uitgebreid.

In het zogenoemde Esports House 010 aan de Korte Stadionweg komen ook competities als Dota2, Rocket League en E sports house Invitationals, toernooien voor Rotterdammers uit de wijken, heeft organisator Wim Noordzij laten weten. Het is de bedoeling dat dat in verschillende spelen zal gebeuren, zoals CSGO, PES of FIFA.

Lees verder

De gemeente Rotterdam overweegt om definitieve toestemming te geven aan het bedrijf Gamers First, dat de leegstaande gaskoepels aan de Nieuwe Maas wil blijven gebruiken en wil uitbouwen als esportscomplex. Er is nog een ander project in de race voor deze locatie.

Nolan Noordzij van Gamers First licht aan Tweakers toe dat de locatie al even in gebruik is voor esportswedstrijden, maar dat ze er in het slechtste geval na september weer uit moeten. “Er is nog een ander project dat de gemeente overweegt. Dat is een initiatief voor urban sports. We hadden twee weken geleden al iets definitiefs van de gemeente moeten horen, maar dat project heeft van de gemeente nu al drie keer uitstel gekregen voor de indiening van hun bedrijfsplan. Zij moeten ook nog de nodige vergunningen verzamelen, dus ik denk dat we een goede kans maken.”

Lees verder

Esport House 010

Al enkele maanden zijn er wekelijks esport-wedstrijden te zien bij Esport House 010 op Rotterdam Zuid. De roemruchte Koepels zijn toegerust voor uitzendingen van hoge kwaliteit. Voor degenen die geen zin hebben daarheen te gaan, zijn de wedstrijden te volgen bij Fox Sports en op Twitch.

Het begin
Joost Roset heeft zijn sporen verdiend met televisieprogramma’s, zoals Big Brother. Tijdens zijn reizen viel het hem op dat esport wel erg populair aan het worden is. Bij zijn terugkomst wilde hij dan ook de competitie zendtijd geven op tv. Meteen kwam hij erachter dat er helemaal geen doorlopende competitie was. Roset heeft de handen ineengeslagen met vader Wim en zoon Nolan Noordzij en zo ontstond in een bioscoop in Hilversum de Dutch College League, met een team van 25 vrijwilligers en pro’s onder aanvoering van Pascal van Zijtveld en Marc Leegwater.

Dure start
De Vue bioscoop in Hilversum werd gehuurd om de wedstrijden te spelen en uit te zenden. Dit bleek al snel een dure grap. De huur was ongeveer €300,- per dag en al het materiaal moest steeds weer opgebouwd en afgebroken worden. Wim Noordzij bracht uitkomst en kon, met zijn ervaring in sponsorwerving en goede partnerrelaties, snel de vaste locatie Mallegat gaskoepels in Rotterdam regelen.

Toernooien
Iedere week kunnen de fans genieten van de games: dinsdags Defense of the Ancients (DotA) in de Dutch Dota Championships, woensdags League of Legends in de Dutch College League en donderdags de MijnDomein Masters met Counter-Strike: Global Offensive (CSGO). Dankzij steun van de gemeente en sponsoren zoals MijnDomein zijn er, naast de onbetaalbare eer, ook leuke prijzenpotten om voor te spelen. De winnaar van het CSGO MijnDomein Masters-competitie mag door naar de finales in China. De winnaar van DCL League of Legends mag zichzelf bewijzen op het WK landenteams 2018 in Taipeh, Taiwan. Ten slotte kan de winnaar van de Dutch DotA Championships naar de WCA Wordfinals.

Lees verder

Het zogeheten Esports House 010, een speelhal voor hippe computergames in de voormalige gaskoepels in Rotterdam-Feijenoord, gaat zijn aanbod uitbreiden.

Dat is mogelijk door een bijdrage vanuit het stadsinitiatief Citylab 010 van de gemeente Rotterdam. Het eSports House begon deze zomer en is een initiatief van Wim en Nolan Noordzij en Joost Roset.

Het complex aan de Nieuwe Maas biedt na de Dutch College League straks ook onder meer de Mijndomein Masters (CS:GO), de Dutch Dota Championships (Dota 2) en de Dutch College Premier League (League of Legends). In een van de koepels zit een tv-studio van waaruit de uitzendingen voor de zender Fox Sports worden gepresenteerd.

Lees verder

De twee gaskoepels aan het Mallegat in Rotterdam-Feijenoord zijn omgetoverd tot het eerste Esports House van Nederland. Met steun van de gemeente Rotterdam is er een gaming hall voor eSports, een competitie voor gamers, gevestigd.

In de groene koepel spelen twee teams een computerspel tegen elkaar. De teams van vijf zitten achter hun computer in een afgesloten box. Voor hen kijken fans vanaf luxe banken op een groot scherm naar ‘de wedstrijd’ terwijl een verslaggever bevlogen commentaar geeft.

In de blauwe koepel is een tv-studio gevestigd waar Koen Schobbers een programma presenteert. Het lijkt net Studio Sport. Voor de wedstrijd geeft Schrobbers een voorbeschouwing met twee analisten aan tafel en na de wedstrijd bekijken ze samen de hoogtepunten van de wedstrijd. Een verslaggever interviewt de gamers over de gespeelde wedstrijd.

Lees verder

Wim Noordzij en Joost Roset hebben Gamers First opgericht, een bureau gericht op gamers, esporters en millenials. Gamers First gaat uit van de communities en wilt esports concepten en mediaformats bundelen.

Video producties en esports gaan wereldwijd al sinds jaar en dag hand in hand. Met de introductie door Gamers First van de Dutch College League en de productie van Inside eSports, waarin de wedstrijden live, wekelijks op Fox Sports en op Twitch worden uitgezonden, was het eerste Nederlandse productie een feit. Gemaakt door media professional Roset en door de unieke benadering van partnerconcepten van Noordzij is het na anderhalf jaar een proven concept.

Lees verder

 • 1
 • 2

Partners


 • Partner Axe
 • Partner Acer
 • Partner Klupp
 • Partner TacoBell
 • Partner Mivaviza
 • Partner Citylab010
 • Inside e-Sports
 • Partner Twitch
 • Partner FoxSports

Een initiatief van:

Copyright © 2017 Esports House 010. Alle rechten voorbehouden | Design & Development Ministerie van Visuele Zaken.